sâmbătă, 11 mai 2013

Young Man

FADE IN...

In fundal se aude Guns 'N' Roses - Estranged...

O tigara fumega in scrumiera, iar eu lipsit de inspiratie incerc sa-ti scriu.

Recitisemm niste scriosri vechi zilele astea si eram cu gandul la o persoana din viata mea din vremea liceului. Cat de fericita era atunci viata si ce griji aveam. Imi pasa mai mult de cand avem repetitii si de piesele care trebuiau facute decat de ce mananc maine sau cum fac rost de bani de tigari. Erau niste vremuri mai mult decat faine si oamenii poate chiar gandeau un pic altfel. Eu cu siguranta gandeam altfel atunci. Si acum imi place mult sa stau afara, si nu ma refer aici la a merge la o bere pe o terasa, ci la a sta afara pur si simplu, sa mai faci cativa pasi catre trecut din cand in cand, sa mai schimbi o vorba cu un om fain si sa asculti o piesa. Pe vremea respectiva nu fumam, dar acum de dorul vremurilor de mult apuse mi-as aprinde o tigara. Meditasem la vremea respectiva si imi parea ca lumea s-a intors la 180 de grade. Sau s-au adaugat cativa ani in drumul nostru spre maturitate...?
Indiferent de cum ai pune problema, sigur atunci era bine. Chair daca iesiam de la scoala la ora 13:30 nu stiu cum faceam dar niciodata nu ajungeam acasa mai repede de ora 16:00. Si eram la zi cu teme si cu alte lectii. Asta ca sa nu mai zic ca dupa ora 19:00 iarasi eram afara. Si asta indiferent de ce anotimp era. Erau oameni cu care sa te vezi, cu care sa interactionezi, cu care sa socializezi. Acum toata lumea cand are un pic de timp liber sta pe net si cel mai adesea pe Facebook sa vada ce fac ceilalti in timp ce ceilalti stau si ei pe Facebook, sau daca nu pierdem timpul pe 9gag. Cei mai multi dintre noi, fara sa ne dam seama am uitat cum e sa iesi afara la o poveste, sa dai un beep cand ajungi la scara iubitei sa coboare sau sa dai un mesaj de noapte buna cuiva. Acum lasam status pe Facebook cu mesaje de gen: mi somn, v-am lasat, noapte buna tuturor, etc. Internetul ar fi trebuit sa ne liberalizeze, dar cei mai multi dintre noi il folosim ca pe o forma de a tine legatura cu inca 3-5 oameni cu care mai povestim din cand in cand, chiar daca in lista noastra de prieteni avem peste 500 de oameni.

Eram tineri si vrand sa ne pastram spiritul tanar am imbatranit. Asa am patit cei mai multi dintre noi. Unii au uitat cum e sa foloseasca toate literele dintr-un cuvant sau sa foloseasca limbajul in propozitii. Nu facem decat L.O.L this si L.O.L. that and so on and so forth. Multi dintre noi nu am mai deschis o carte sa citim ceva interesant. Nu, acum citim articole pe net, reportaje si stiri care de fapt nu ne intereseaza, bloguri, ascultam carti audio in loc sa dam noi pagina cu pagina. Mie mi s-a pus urmatoarea intrebare la un moment dat: Cand ai citit ultima data o carte? Iar raspunsul a venit: Inainte sa ma apuc de cea pe care o citesc acum. Si inainte de asta? Inainte sa ma apuc de precedenta. Si asa am ajuns la concluzia ca eu dupa ce termin o carte, a doua zi incep alta. Poate ca nu citesc mult, poate ca nu citesc repede, dar citesc. Spre sfarsitul anului trecut citeam o statistica care spunea ca la biblioteca municipala a unui oras de aproximativ 50.000 de locuitori din Transilvania, au fost in decursul unui an undeva la 100 de vizitatori/cititori. Lucru de-a dreptul trist. Multi dintre noi, mai ales cei aflati la varsta adolescentei nici nu stiu daca stiu cum arata o biblioteca.

Si cum spuneam, cred ca in drumul spre maturizare am uitat cum sa fim tineri, nu mai avem rabdare, nu mai avem timp, am face orice pentru a castiga timp si rabdare dar de fapt nu facem nimic in privinta aceasta. Multi dintre noi am uitat de unde am plecat, unde am crescut, stam in chirii prin orase mari si ne-am lasat dusi de un val care nu era pentru noi, ne-am lasat calcati in picioare de pasii multimii mult prea grabita sa ajunga din punctul A in punctul B sau C. Daca stati sa va uitati pe strada exista 2 tipuri de fete ale oamenilor care ne inconjoara: cei fazi, tristi si ingandurati de mult prea multe griji si cei care reusesc sa mai smulga cate un zambet din adancul sufletului atunci cand vad un articol pe 9gag; dar si asta e pentru scurta durata pentru ca mai apoi revin la pagina de Facebook sa vada ce a mai facut colegul/colega, prietenul/prietena. Climatul national nu ne permite sa fim mai fericiti pentru ca traim prea mult pentru capitalismul existent. Unii nici nu au aflat vreodata cu ce se mananca de fapt fericirea si nu au cunoscut-o vreodata. Altii au fericirea langa si sunt prea orbi sa o vada. Avem atat de multe lucruri in jurul nostru care sa ne faca sa ne simtim bine, dar parca avem niste ochelari ca si cei ai cailor care nu ne lasa sa vedem mai mult decat in fata noastra si sa vedem tot ce e frumos in jurul nostru. Nu mai avem rabdare cand cineva intarzie 2 minute pentru ca a stat la un semafor in trafic sau pur si simplu a plecat cu 3 minute mai tarziu de acasa. Trebuie sa invatam inca multe lucruri dar mai ales pe cele esentiale: sa ne respectam, sa avem rabdare, sa nu uitam sa iubim si sa fim iubiti, sa nu uitam sa comunicam si mai ales sa nu incercam sa ne ferim de lucrurile minunate din viata noatra, nu de alta dar sunt foarte multe.

Un comentariu: