luni, 16 mai 2011

Zepp Zepp Zepp Zepp IV

No, Zepp IV, 1971, considerat unul dintre cele mai bune albune de rock ever, daca nu poate cel mai bun. Cert este ca de cei mai multi dintre noi este considerat cel mai bun album Led Zeppelin dintre cele 9/10 scoase (depinde cum faci socoteala).

Daca e sa ne luam dupa cifre, e unul dintre cele mai bine vandute albume ever ajungand la o cifra de 32 de milioane copii in toata lumea. Numai in U. S. A. s-au vandut peste 23 de milioane de copii. Adica gandestete, e ca si cum fiecare persoana din Romania ar detine albumul asta, ceva mai mult de atat chiar. Momentan detine locul 3 la vanzarea de albume din toate timpurile in U. S. A. A fost catalogat ca fiind si intre cele 500 de albume pe care Rolling Stone Magazine l-a pus pe locul 66 pe care eu nu m-as baza. Chiar nu as pune un album cu The Beatles pe primul loc. E foarte greu sa faci un astfel de clasament.

Albumul nu are titlu, ceea ce mi se pare foarte tare, dar in catalogul casei de discuri Atlantic figureaza si sub numele de "Led Zeppelin IV" si sub numele de "Four Symbols", iar ambele titulaturi sunt acceptate.

As putea sa va scriu mult si bine aici despre album tot felul de detalii, adevaru-i ca nu prea am timp. Va las in schimb doua link-uri numai bune:



Sfatul meu ar fi sa ascultati interviul asta, e misto; oricum totul intr-un fel se invarte in jurul piesei "Stairway To Heaven":


Detalii de retinut ar fi ca pentru albumul asta si pentru Physical Graffiti, sesiunile de inregistrari au avut loc cam simultan, ceea ce inseamna ca, pentru adevaratii cunoscatori si pentru analisti chestiile astea doua, adica cele doua superbe albume de altfel, se cam leaga; asta in ciuda faptului ca intre "IV" si "Physical Graffiti" mai exista inca un album "Houses Of The Holy".

Vrajelile cum ca "Stairway To Heaven" cantata invers ascunde mesaje sataniste e vrajeala, e doar presupunerea unor idioti. Mai mult decat atat piesa contine teme lirice hippie, melancolice si o oarecare intoarcere la origini. Adica ce-i mai frumos pe lumea asta decat o femeie?

Personal nu agreez foarte mult varianta de studio a piesei "Stairway To Heaven", in schimb va recomand cu cea mai mare caldura live-ul din `76 de la Madison Square Garden N.Y. Acolo se vede si se aude ceva extraordinar, ca de altfel tot concertul. Un "Dazed And Confused" la 27 de minute psihedelice, un "Moby Dick" la 12 minute de nebunie, and so on...

"Blag Dog" si "Rock `N` Roll", doua piese de rupt orice pentru oricine oricand. True spirit of rock`n`roll aci se vede.

Si daca ati observat albumul este foarte simetric, cu cate 4 piesse de fiecare parte a discului, pe fiecare existand cate un simbol din cele 4.

Un alt detaliu demn de mentionat ar fi acela, se zice, ca cei 4 simbolisti au lucrat/colaborat/inspirat in multe randuri, iar acest album nu face exceptie, cu nimeni altul decat J. R. R. Tolkien, adica nimeni altul decat scriitoul trilogiei "Lord Of The Rings".

Cam astea ar fi despre Zepp IV. Astept cu nerabdare "Houses Of The Holy" sa isi gaseasca locul la mine pe raft.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu